12. veebr 2008

Arvutiprogramm õpetab viiplema

Tiigrihüppe Sihtasutuse toel on valminud lihtsustatud viibete arvutiprogramm.
Arvutiprogramm on internetist kättesaadav Eesti viipekeelel põhinev viipejooniste ja videote pank, kuhu on koondatud 248 märksõna ja 216 viipejoonist ning 216 viipe viiplemise videot.
Lihtsustatud viibete elektrooniliselt kõigile kättesaadavaks muutmist läbi vastava programmi pidasid oluliseks ka teemaga seotud erialaliidud: Eesti Logopeedide Ühing ja Eesti Viipekeele tõlkide Ühing.
Valminud arvutiprogrammile ei ole olemas Eestis varasemaid analooge. Samuti ei ole võimalik olnud kasutada teiste maade programme, kuna erinevatel keeltel on erinevad viipemärgid.

Lihtsustatud viiped on mõeldud näiteks lastele ja täiskasvanutele, kelle häiritud suumotoorika ei võimalda kasutada teistele arusaadavat kõnet, kuid kelle käte motoorika võimaldab vähemalt üht kätt kasutada. Kõnet toetavat ja / või asendavat lihtsustatud viibete kasutamisoskust vajavad peale kommunikatsiooniprobleemidega inimese ka temaga suhtlejad lähikeskkonnas: perekond, tegevusjuhendajad, aga ka bussijuhid, koristajad, kokad jne.

Lisaks Tiigrihüppe Sihtasutusele, toetas arvutiprogrammi valmimist Päevakeskus Käo ja MTÜ Inimeselt Inimesele.

Vaata lihtsustatud viibete arvutiprogrammi
siit

Kommentaare ei ole: