Küünlapäev on esimene suurem naistepüha, siis käisid naised külas ja kõrtsis, mehed tegid kodus naiste töö. Oluline oli küünlapuna ehk naistepuna joomine (seda joodi saartel, Lääne- ja Lõuna-Eestis), mis pidi tagama kena punapõskse väljanägemise.
Oli küünlapäev selge, siis oodati head suve. Sajune küünlapäev ennustas vihmast suve. Kui küünlapäeval jää külmast praksunud, siis oli jaagupipäevaks oodata äikest.
Sel päeval oli keelatud ketramine.
Küünlapäeva toidud: odratangu- või odrajahupuder; seapea, seajalad või seakülg; punane õlu ja viin; 20.sajandil ka vein, mahl ja punased marjad.
(Väljavõte BERTA - Eesti rahvakalendri andmebaas)
Tüdrukud,jooge punast mahla ja sööge punaseid marju, et puna põskedesse tuleks!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar